Mui

Een typisch Nederlandse zeeterm is ‘Mui’. Voor de Noordzee zwemmers vormen muien een groot risico – zo niet, het grootste risico. De definitie van een mui is: stroming tussen zandbanken in de richting van de zee (dus van het strand af). Een mui vormt zich door een combinatie van factoren: (1) de vorm van de bodem, (2) het getij, (3) de golven.

Nadat de golven naar het strand zijn gerold, trekken ze terug. Ze kiezen dan de makkelijkste we gen dit is vaak via die die tussen zandbanken ontstaan. De kans op muien is het grootst bij afgaand tij. (In het volgende bericht meer over getijden)

Het gevaar van een mui?!

Als je gaat zwemmen of surfen en in een mui terecht komt dan word je de zee opgetrokken. De stroming in een mui kan stevig zijn en is vaak sterker dan de zwemmer. Het belangrijkste is om niet in paniek te raken en geen energie te verspillen met terugzwemmen. Laat je mee voeren. De kracht van de stroming neemt op een bepaald moment af. Daarna zwem je parallel aan het strand / kust totdat je kunt terugzwemmen naar kust.

De reddingsbrigade heeft hier extra informatie over: klik hier voor de website van de reddingsbrigade of voor de video met uitleg.